Джон Райт: ЄС підтримує громадські організації, які мають чітке бачення змін

“Чому громадянське суспільство - це важливо? Бо це про нас! В Україні доволі активне громадянське суспільство. Воно ставало рушійною силою революцій. Європейський Союз бачить це і визнає важливу роль ...

DSC09145 - Копія

Громадський Простір

“Чому громадянське суспільство – це важливо? Бо це про нас! В Україні доволі активне громадянське суспільство. Воно ставало рушійною силою революцій. Європейський Союз бачить це і визнає важливу роль громадянського суспільства в зміцненні демократії. Тому ми сподіваємося, що наш досвід та успішні кейси допоможуть українським громадським організаціям вийти на новий якісний рівень”, – розповідає в інтерв`ю Європейському Простору керівник “Проекту ЄС для розвитку громадянського суспільства в Україні” Джон Райт.
 
Джон Райт вивчав політику та географію у Школі східних і африканських досліджень Лондонського університету. Він працював на Балканах та Кавказі, та багато разів відвідував Україну, але це вперше, що  Джон працює в Україні.
 
Як Проект ЄС посилюватиме спроможність громадських організацій України
 
Дворічний Проект ЄС передбачає навчання громадських організацій, експертний супровід та коучинг, підтримку інформаційної платформи з кращими практиками та інструментами, обговорення стратегій розвитку громадянського суспільства та дорожньої карти співробітництва з Європейським Союзом.
 
Проект охопить велику кількість неурядових організацій України – не лише зареєстровані, але й неформальні групи активістів та волонтерів. Має на меті — надати організаціям корисні інструменти та практичні поради щодо соціального підприємництва та соціальних послуг, розвитку стратегії громадянського суспільства, організаційного управління та ефективних комунікацій. 

Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства
 
“В Україні розроблена перша Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства – і це позитивний крок. Нас попросили переглянути цю стратегію. І хоча дещо вже реалізовано із запланованих заходів, проте є наявні протиріччя щодо подальших кроків у її реалізації між владою та представниками громадянського суспільства – членами Координаційної ради при Президенті”, – зауважує Джон Райт. 

Проект допоможе у підготовці нової “Дорожньої карти ЄС для взаємодії з громадянським суспільством в Україні”
 
Команда Проекту ЄС вже залучила ключових експертів, зокрема Орисю Луцевич, аналітика британського центру «Chatham House» та Ясенку Перович, керівника групи «Технічна допомога для розвитку громадянського суспільства на Західних Балканах та Туреччині”, які працюватимуть над оцінкою релевантності та прогресу в імплементації «Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні» та допоможуть Європейському Союзу у підготовці нової “Дорожньої карти ЄС для взаємодії з громадянським суспільством в Україні”.

Роль громадських організацій – творити зміни
 
Джон Райт рекомендує українським громадським організаціям чітко розуміти, що та як саме вони хочуть змінювати: 

“Ви маєте чітко знати, що саме хочете змінити у цьому світі. І це найголовніше! Не забувайте аналізувати, чи все ви робите якнайкраще”.

Детальніше – в інтерв’ю на Європейському Просторі

 

Матеріал підготовлений в рамках The EU Project for Civil Society Development in Ukraine. Проект ЄС для розвитку громадянського суспільства в Україні створено задля зміцнення українського громадянського суспільства шляхом посилення ролі організацій громадянського суспільства у реалізації та моніторингу демократичних реформ та всебічному соціально-економічному розвитку в країні. 


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще