Як громадянське суспільство має адаптуватися, щоб пережити найбільші виклики

Сучасний світ зіткнувся з цілою низкою новітніх викликів, левова частка яких певним чином впливає і на глобальний розвиток громадянського суспільства. Серед цього слід виділити зростання ...

code-coding-compute

Громадський Простір

Сучасний світ зіткнувся з цілою низкою новітніх викликів, левова частка яких певним чином впливає і на глобальний розвиток громадянського суспільства. Серед цього слід виділити зростання націоналізму, виклики щодо захисту персональних даних, вплив технологізації та автоматизації на життєдіяльність людства. Багато акторів (ВНЗ, корпорації, громадянське суспільство, медіа, політики) є відповідальними за дотримання стабільного та мирного розвитку світу.

Для того, щоб сектор громадянського суспільства став впливовим гравцем під час прийняття ключових рішень порядку денного слід активізувати зусилля, спрямовані на адаптацію до нової реальності.

Раніше організаціям громадянського суспільства було важко статистично оцінити економічний вплив їхньої роботи та розмір їхнього сектору. Наразі дані нових досліджень свідчать, що НУО мають близько 2,2 трлн дол. операційних витрат, близько 54 мільйонів штатних працівників у світі, а також більше 350 мільйонів волонтерів.

Щоправда, не лише адаптація має бути дієвим методом зміни сучасної ситуації, але й креативність, інновація та трансформація можуть стати допоміжними факторами.

Зараз громадські організації керуються Цілями Сталого Розвитку ООН. Всього 17 цілей сталого розвитку, але вони охоплюють усі сфери життєдіяльності та є дорожньою картою для політиків та громадського сектору змін на наступне десятиліття.

Сучасний контекст проблеми супроводжується зростанням сподівань та зниженням довіри до інституцій громадянського суспільства. Для виходу з цієї ситуації кожна інституція має виконувати свої обов’язки – медіа, бізнес, уряд, громадські організації.

Згідно зі статистичними даними за 2017 р., найбільша кількість насильницького втручання в діяльність інституцій громадянського суспільства припадає на затримання активістів, атаки на журналістів та цензуру.

Переглянути відносини з приватним сектором

Бізнес став більш видимо займатися соціальними та екологічними програмами. На противагу урядовим колам, бізнес став більше сприяти розвитку громадського сектору. Доказом цього є помітна участь транснаціональних корпорацій в боротьбі за соціальні права та розвиток навколишнього середовища. Взаємовідносини громадянського суспільства з бізнесом стали більш гнучкими та витонченими, є цікаві кейси партнерств.

Технології важливі

Єдиним важливим способом для громадського сектору донести важливі питання до максимальної аудиторії є, звісно, використання новітніх інформаційних технологій. З одного боку, онлайн інструменти полегшують для громадянського суспільства мобілізацію та об’єднання зусиль, з іншого боку, питання власності на ці інструменти є викликом у захисті особистих даних.

Широке використання великих даних у різних секторах призвело до нових викликів, пов’язаних із відповідальністю, справедливістю, довірою та прозорістю. Сектору необхідно розвинути детальне розуміння Четвертої промислової революції, її наслідки для суспільства, щодо захисту прав людини та інших сфер.

Інновація – нова норма

Інновації стають ще більш важливими в некомерційному секторі за останні роки. Це стосується усіх ситуацій, незалежно від того, чи йде розробка нових способів надання послуг, чи адаптація до законодавства, чи створюються нові моделі партнерства з приватним сектором, чи переглядається застосування технологій та управління ними.

Нові обов’язки постають перед лідерами громадянського суспільства, цей сектор повинен демонструвати свою здатність залишатися гнучким і мобільним, а також піонером нових підходів та рішень соціального розвитку через відповідальну інноваційну та всеосяжну технологію.

Громадський простір має продемонструвати здатність до реалізації інноваційних ідей, переосмислити концептуально власні взаємовідносини з представниками інших секторів та власне ставлення до технологічного боку нашого повсякдення.

Підготував Єгор Брайлян за матеріалами статті “How civil society must adapt to survive its greatest challenges” Сільвії Магноні (Silvia Magnoni), керівниці Civil Society Communities, World Economic Forum.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще

Команда ГО "Креативний простір Креденц": молодь має бути дотична до відбудови

  • http://2show.com.ua Oles

    Єдиним важливим способом для громадського сектору донести важливі питання до максимальної аудиторії є, звісно, використання новітніх інформаційних технологій. З одного боку, онлайн інструменти полегшують для громадянського суспільства мобілізацію та об’єднання зусиль, з іншого боку, питання власності на ці інструменти є викликом у захисті особистих даних.

    Донесли.
    А що далі?