Олеся Архипська про Ініціативу «Відкритий Уряд»: потрібно ставити амбітні цілі та спонукати Уряд

7  травня стартував Тиждень Відкритого Уряду.Заходом «Уряд відкрито!», в якому взяли участь представники влади і громадських організацій. Учасники заходу мали можливість ознайомитися з інформацією ...

олеся

Громадський Простір

7  травня стартував Тиждень Відкритого Уряду.

Заходом «Уряд відкрито!», в якому взяли участь представники влади і громадських організацій. Учасники заходу мали можливість ознайомитися з інформацією про важливі напрямки реалізації в Україні Ініціативи «Відкритий Уряд» під час інформаційних сесій.

Ще у вересні 2011 року Україна приєдналася до міжнародної Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», спрямованої на підвищення рівня відкритості і прозорості державного управління, залучення громадськості до формування і реалізації державної політики, подолання корупції та впровадження нових інформаційних технологій для покращення державного управління.

15622091_1216278515088589_8377979206101586617_nОлеся Архипська, менеджерка проектів урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції», співголова Координаційної ради ПВУ,  під час сесії «Ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд»: платформа для втілення змін», розповіла яким чином громадянське суспільство дало рушійний, потужний поштовх для цієї Ініціативи. Вона зазначила, що саме завдяки проактивності громадянського суспільства, ми маємо ці напрацювання. 

У підтвердження тому – виклики, з якими довелось зіткнутись громадському сектору:

- Історія про те, як вдалося запустити перший національний план дій у 2011 році.

Умови Ініціативи – це спільне напрацювання планів дій та спільна відповідальність громадянського суспільства з урядом. Найперша версія документу була настільки формальною, що фактично в Україні плану дій не було. Всього лиш за два тижні вдалося об’єднати зусилля та створити мережу підтримки Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». 

- Пропозиції надано, а далі починаються політичні коридори Кабінету Міністрів України.

 В результаті – вісімдесят відсотків пропозицій громадськості увійшло до новоствореного плану дій, тобто фактично переписали перший національний план дій.

80% пропозицій громадськості увійшло до новоствореного плану дій

Було очікувано, що зацікавлене міністерство перегляне пропозиції, перепише їх, і вся суть буде втрачена. Вже тоді закладалась система Prozorro, електронне декларування, зміни до Стратегії щодо антикорупційної діяльності, відкриті дані. На той час це було щось на рівні неможливого. Щоб врятувати напрацьований план дій, зробили пряму заяву Прем’єр-міністру України: «Давайте покажемо, що Україна спроможна робити нестандартні речі, партнерити в рамках цієї Ініціативи, а саме перший національний план дій буде затверджено шляхом національного круглого столу з трансляцією в інтернеті».

Більшість вважало, що це неможливо, але це сталось. Таким чином 80% пропозицій громадянського суспільства увійшли до плану дій. Після цього на першому саміті «Партнерство «Відкритий Уряд» він увійшов до десятки найкращих планів дій країн-партнерів – це перемога, без сумнівів.

Головне – ніколи не здаватись 

“Чим адекватнішими, чим амбіційнішими будуть цілі та завдання, які ви ставите перед собою, і чим більше ви будете спонукати уряд на національному, регіональному, місцевому рівнях, тим більше шансів, що ми цього досягнемо” – закликала Олеся Архипська.

Громадянське суспільство має бути не тільки контролером, монітором, watchdog-ом того, як працює уряд, а в першу чергу намагатись впроваджувати відкриті стандарти партнерства, мати таку ж співвідповідальність, вміти дискутувати, але й вміти робити разом. Ось ці досягнення, що ми сьогодні здобули – запуск Prozorro, приєдння до Глобального реєстру бенефіціарних власників.

photo5460959606315526628

Україна приєднувалась до Глобального реєстру бенефіціарних власників – це теж була певною мірою ініціатива громадянського суспільства, зокрема Transparency International Ukraine. Це питання також було вирішено за два тижні. Україна стала першою країною, яка політично заявила про готовність підписати Меморандум про приєднання до Глобального реєстру бенефіціарних власників. Окрім цього, наразі дві країни – Велика Британія та Україна є лідерами у цьому питанні та сьогодні вирішують питання верифікації інформації, чим не займається ще ніхто у світі.

Це лише невеличкі кейси. Багато цікавого було з тими ініціативами, які впроваджуються в регіонах, зокрема. 

“Я закликаю до того, що ми реально можемо бути драйверами, лідерами не лише в Україні, ми можемо задавати темп руху на рівні міжнародної політики.”

 

Захід «Уряд відкрито!» було проведено Департаментом інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України у співпраці з Представництвом Програми розвитку ООН в Україні.

 

До теми:

Партнерство “Відкритий Уряд”. У Києві представлено практики прозорості та антикорупції 10 країн Євразії

Україна відкрила дані про бенефіціарних власників компаній

Підготувала: Ольга Прокопенко

Робота з текстом: Ірина Гузій

 


Тематика публікації:                     

Останні публікації цього розділу:

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще