Ніл Вокер: Цілі сталого розвитку – це справа кожного

15 вересня 2017 року - Уряд України представив Національну доповідь "Цілі сталого розвитку: Україна", яка визначає базові показники для досягнення Цілей сталого розвитку (ЦСР).  У доповіді ...

ООН

Любов Єремічева

15 вересня 2017 року – Уряд України представив Національну доповідь “Цілі сталого розвитку: Україна”, яка визначає базові показники для досягнення Цілей сталого розвитку (ЦСР).  У доповіді представлені результати адаптації 17 глобальних ЦСР з урахуванням специфіки національного розвитку. 25 вересня під час медіа-тренінгу “Чому необхідно писати про Цілi сталого розвитку “, Ніл Вокер, Координатор з гуманітарних питань, Координатор системи ООН в Україні, Постійний представник Програми розвитку ООН в Україні, розповів журналістам, у чому важливість Цілей сталого розвитку для України. 

Ніл Вокер

фото: http://www.un.org.ua

Перш за все, Цілі Тисячоліття були написані для бідних країн, країн із низьким рівнем розвитку. Різниця полягає в тому, що Цілі сталого розвитку для всіх 193 країн, які входять до ООН. Важливо знати, що Україна активно взяла участь у напрацюванні цих Цілей. Не цей уряд чи попередній, а саме громадяни України. Цікаво, що була кампанія тисячі голосів – Генеральний секретар ООН попросив людей по всьому світу залишити онлайн-відгуки про те, що вони очікують, що вони хотіли би від цього отримати. На підрахунку голосів виявилося, що українські громадяни віддавали свої голоси, висловлювали свою думку чи не найбільше у світі“, – сказав Ніл Вокер. 

З нашого боку, ООН разом з урядом, державними установами минулого року провели кампанію для того, щоб з’ясувати, чи розуміють громадяни Цілі сталого розвитку.  Це було справді надихаюче. Ми поїхали по десяти містах України, де ми мали можливість обговорити з громадянським суспільством, місцевими авторитетними активістами за участю також національних лідерів думок те, що люди очікують від Цілей сталого розвитку для  свого життя, для своїх сімей, для своїх спільнот, чого вони потребують.

Ми з’ясували, що три цілі найбільше цікавлять українців. Ви не здивуєтеся, що мир, безпека та справедливість стала першою. Здоров’я, та сталі можливості для життя – наступні. Ці три цілі знайшли підтримку в усіх десяти містах, в яких ми побували, але ще близько 5-6 цілей були популярними в тих чи інших регіонах. Та загалом 7-8 цілей знайшли відгук серед громадян України. Ці цілі, як я вже згадував, дуже важливі, адже вони не тільки для мало розвинених країн, а для всіх 193 країн по всьому світу. Я впевнений, якщо ви подивитеся на інформацію про Цілі, то зрозумієте, що вони доречні для Коста-Рики, Америки, України, Конго. Тож ці Цілі – це справа кожного. 

І це насправді – надзвичайно важливо, аби ми генерували більше усвідомлення, і навіть більш важливо – дій, для отримання більшого результату. Це не теорія, а реальне життя. Це життя людей. Це про кращу якість освіти, кращу якість здоров’я, сталі можливості для життя, це про чисте довкілля”, – додає Координатор системи ООН в Україні. 

Ніл Вокер також відзначив роль громадянського суспільства у досягненні ЦСР: 

Яка роль у громадянського суспільства? З мого боку я бачу дві різні ролі. Перша, як ми знаємо, громадянське суспільство має watch-dog функцію, вони мають постійно вказувати, де, як і коли уряд помилився і що потрібно зробити, аби це виправити. Але я також вірю, що у громадянського суспільства є друга роль – заповнювати певні прогалини.  В багатьох країнах і особливо в Україні громадянське суспільство здатне заповнювати певні ланки, наприклад, піклуючись про самотніх матерів, чи самотніх людей похилого віку, чи про людей із важкими захворюваннями.  Канада є країною-лідером у цьому питанні, тому що в цій країні волонтери, громадські організації виконують цю роботу. 

Ми можемо допомогти громадянському суспільству робити подібні речі – ООН, уряд може створити сприятливий клімат, аби громадянське суспільство могло повніше виконувати ці функції.

Я щиро був натхненний роботою скількох українських волонтерів, особливо на Сході України. Також я бачу, як проекти ООН впивають не тільки на життя окремих людей, а й на життя цілих регіонів та спільнот”. 

Довідково: 

ЗАВАНТАЖИТИ НАЦІОНАЛЬНУ ДОПОВІДЬ 

Цілі сталого розвитку (ЦСР), яких на сьогодні дотримуються всі країни світу, встановлюють власні показники розвитку і включають 17 цілей і 169 конкретних завдань. Перелік ЦСР був офіційно затверджений на засіданнях Генеральної Асамблеї ООН в кінці вересня 2015 року.

SDG icons


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще