У Херсоні зустрічалися журналісти, блогери, громадські діячі та експерти із шести країн, щоб утворити «Нові горизонти добросусідства»

З 20 по 23 червня у Херсоні проходив міжнародний транскордонний медіа семінар «Нові горизонти добросусідства», в якому взяли  участь  представники незалежних інформаційних спільнот із України, Росії, ...

Додано:
Merydianinfo

2
У Херсоні зустрічалися журналісти, блогери, громадські діячі та експерти із шести країн, щоб утворити «Нові горизонти добросусідства»

З 20 по 23 червня у Херсоні проходив міжнародний транскордонний медіа семінар «Нові горизонти добросусідства», в якому взяли  участь  представники незалежних інформаційних спільнот із України, Росії, Грузії, Польщі, Молдови та Білорусі. Сама назва поважного зібрання медійників засвідчила головну мету – обговорити нові можливості інформаційної співпраці на транскордонному рівні та утворити постійно діючу Платформу медійного партнерства, яка б об’єднала активні  незалежні інформаційні спільноти як країн Євразійського простору,  Кавказу, так і  Центральної, Східної та Західної Європи.

«Ідея не нова – зустрітися, обговорити та запланувати спільну інформаційну діяльність на Пограниччі наших країн, – говорить організатор міжнародної зустрічі, голова правління Центру інформаційних досліджень та ресурсних послуг «Меридіан» Олександр Лавринович. – Проте вона якісно різниться від попередніх транскордонних медійних зустрічей, що відбувалися в Україні до цього часу у межах різних проектів і програм. По-перше, зустрічі тоді, до 2014 року, мали разовий і двосторонній характер і відбувалися в умовах мирного часу, то тепер в умовах військової агресії в Україні та інформаційної війни у медіапросторі набагато складніше (або майже не можливо) підтримувати чи налагоджувати, наприклад, діалог із російськими партнерами у силу багатьох причин і факторів, також не існує тісної співпраці із журналістами, наприклад, із країн «Вишеградської четвірки», втрачені контакти із білорусами, не всі журналісти у Молдові можуть розібратися із ситуацією в Україні, а братня Грузія зайнята своїми проблемами.  Якщо щиро признатися, то і в самій Україні не все так просто із інформаційними полями особливо на пограниччях із сусідніми країнами. Ця зустріч започаткувала не разову, а вже постійну співпрацю і має  системний та багатосторонній характер – це вже точно. І це засвідчив сильний склад учасників із Росії, Грузії, Молдови, Білорусі, України та Польщі. По-друге, в цю зустріч закладалося більше значень, смислів та змісту аніж у всі попередні відповідно до тих викликів, що повстали перед нами сьогодні. Нам потрібно було зустрітися в Україні у потрібному місці і у потрібний час, познайомитися та утворити той магнетизм правдивого поля інформації, який притягуватиме до нас інших медійників із різних країн, котрі виступають проти поширення ненависті та брехні, розпалювання ворожнечі та розповсюдження негативних стереотипів у медіа. Це відбулося у Херсоні. По-третє, нам вдалося утворити теплу атмосферу довіри і товариськості без міжнародних посередників і «нейтральних територій», маю на увазі складні питання діалогу із росіянами. Ми зібралися в Україні і були відверті, і щирі перед собою, з добрими намірами, переповнені надіями, озброєні знаннями та досвідом. І результат не забарився – був створений дуже важливий контент зустрічі – презентації, дискусії, коментарі, ідеї, планування, стратегії і найважливіше – довіра і взаємоповага. Все відбувалося «на одному диханні». А це вже якісно новий формат, оскільки об’єднує одночасно однодумців і професіоналів, котрі працюють на результат».

1

Головним питання зустрічі було те, як протидіяти неправдивій інформації та розвивати інформаційну співпрацю на Пограниччі. На нього давали відповідь незалежні експерти із України, Польщі, Грузії, Молдови, Росії та Білорусі. Розглядалися успішні медіа стратегії та практики подолання негативних стереотипів, неприязні та мови ворожнечі в медіа на прикладі діяльності польсько-німецького Клубу журналістів «Під Стереотипами» (Щецін-Берлін), грузинської медіа організації «Атінаті», а також інформаційних мереж Центру інформаційних досліджень «Меридіан», зокрема, недавно утвореної блогерської мережі «Місцевий блогер» (Дніпро-Львів-Херсон).

“Я займаюся організацією співпраці німецьких і польських журналістів вже 25 років,  говорить Анджей Котуля із польсько-німецького Клубу журналістів “Під Стереотипами”. –  Дуже важливо, що ця співпраця відбувається між людьми як на робочому рівні , так і на рівні дружніх контактів. Іноді це підтримується офіційними домовленостями між шефами польських і німецьких ЗМІ, але це немає значення, тому що найголовнішим є особисті контакти журналістів.  У 1993 році ми разом  польські і німецькі журналісти  створили польсько-німецький журналістський Клуб  “Під Стереотипами”. Нова ера у польсько-німецьких відносинах настала у 1990-1991 рр.,  коли розвалився комунізм і об’єдналася Німеччина, а Польща одержала незалежність. Кон’юнктуру цих контактів створили політики та адміністрації обох країн, але, що важливо підкреслити, цю кон’юнкутуру використали громадяни Польщі і Німеччини прості поляки та німці і в першу чергу мешканці Пограниччя. І тепер, через 25 років, я можу сказати, що польсько-німецьке Пограниччя – це єдиний організм”.

 

Анджей Котуля із польсько-німецького Клубу журналістів «Під Стереотипами» (Щецін-Берлін) розповідає  про  успішні медіа практики подолання негативних стереотипів, неприязні та мови ворожнечі на польсько-німецькому Пограниччі

Анджей Котуля із польсько-німецького Клубу журналістів «Під Стереотипами» (Щецін-Берлін) розповідає про успішні медіа практики подолання негативних стереотипів, неприязні та мови ворожнечі на польсько-німецькому Пограниччі

2

4

Під час роботи медіа семінару російські експерти презентували тему «Канали доставки альтернативної інформації в Росії». Відбулася загальна фахова панельна дискусія  «Транскордонні можливості співпраці та обміну досвідом незалежних інформаційних спільнот. Як подолати негативні стереотипи і не боятися один одного: погляди, коментарі та досвід представників незалежних информацийних спільнот, мереж країн Центральної, Східної Європи, Росії і Кавказу».

Сьогодні не достатньо виправдовуватися чи фіксувати брехню, обороняючись від пропаганди. Настав час прямих медійних контактів між журналістами, блогерами, громадськими діячами та експертними середовищами. Потрібно оперативно відповідати правдою на брехню та застосовувати законодавчі механізми знешкодження інформаційних диверсій дії пропаганди – з таким висновком погодилися всі учасники транскордонного медійного семінару.

 

 

67

Сам факт появи міжнародного медійного десанту в одній із гарячих інформаційних «точок» півдня України – Херсоні та ще й із участю російських представників (що є великою рідкістю для сьогоднішніх реалій в умовах російської агресії на Сході України) свідчить про те, що вже на часі розбудова прямих інформаційних контактів між незалежними інформаційними спільнотами, що протидіють інформаційній агресії у своїх країнах через активізацію міжнародної мережевої інформаційної співпраці.

3

В умовах інформаційної війни проти України вперше на українському інформаційному майданчику у такому якісному і кількісному складі  зібралися незалежні медіа експерти, журналісти та блогери із Грузії, Молдови, Білорусі, Росії та Польщі, щоб одного боку, подолати навіяний пропагандою страх сприйняття України ззовні, а з іншого – об’єднати спільні зусилля, щоб позитивним досвідом транскордонної співпраці протистояти неправдивій інформації у своїх країнах, бо тільки об’єктивно поінформовані, надійні та добрі сусіди спільними зусиллями можуть здолати неправду та злий умисел недоброзичливої пропоганди.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

У Чернівцях відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024

«Трансформація чи відбудова»: у Львові відбувся фінальний захід проєкту «Майстри змін»

Навантаження на медичну галузь зросло з початком великої війни

Визначення потреб та проблем доступності допомоги і послуг для ВПО, які мешкають у місті Рівне

Лановецька громада на Тернопільщині отримала 2 тисячі контейнерів для ТПВ від Програми USAID DOBRE

У Харкові облаштують школи в протирадіаційних укриттях

  • Ігор

    Надзвичайно цікава і корисна зустріч! Добре підібрані спікери, від яких дізнався чимало нового! Мені це дало змогу подивитися на багато речей дещо по-іншому. Ще й тем для публікацій підкинула чимало. І організація семінару була на дуже високому рівні. За це окрема подяка меридіанівцям!

  • Юлия Бабенко

    Таку зустріч важко переоцінити. Це не лише обмін досвідом, а й справжні відкриття в темі транскордонних можливостей співпраці та обміну досвідом
    незалежних інформаційних спільнот. Вже давно треба робити рішучі кроки у напрямку подолання негативних стереотипів побоювання один одного, відверто спілкуватися заради правдивої інформації. А досягти цього можна дійсно лише завдяки прямим медійним контактам між журналістами, блогерами, громадськими діячами та експертними середовищами. Що, власне, завдяки Центру інформаційних досліджень «Меридіан», особисто Олександру Лавриновичу вперше й відбулося у Херсоні.
    Щиро дякую за неперевершені враження від спілкування, за досвід
    колегам з Польщі, Грузії, Молдови, Росії. Разом ми реальна сила, яка може протидіяти і перемагати в інформаційній війні!
    Юлія Бабенко, Дніпропетровськ.

    • Oleksandr Lavrynovych

      Дякую, Юля! Дійсно такі зустрічі є важливими! Коли ми зибараємося разом: вивчаємо проблематику, обмінюємся досвідом, творимо ініціативи, врешті знайомимося, щоб співпрацювати у майбутньому, то нас тоді важко роз’єднати, посварити чи маніпулювати нами.
      Буквально через кілька днів по завершенні семінару – 26 червня відбувся прикрий випадок у Польщі – у Перемишлі агресивні мододики напали на традиційну щорічну українську ходу православних та греко-католиків до військового кладовища в Пікуличах поблизу Перемишля, де поховані воїни українських визвольних змагань. Зокрема, нападники подерли вишиванку 60-річного чоловіка, кинули на землю одну з церковних хоругв.

      Маразм полягає в тому, що на військовому кладовищі в Перемишлі знаходяться могили українських січових стрільців, Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поруч з Юзефом Пілсудським. І всю цю українську процесію обізвали фашистами. На жаль, місцева влада і поліція займають «дивну» позицію. Відповідно зграя (з 20 осіб) може собі творити бєспрєдєл із нормальними людьми.

      В такій ситуації нам, українським журналістам, важливо добре знати про ситуацію в Польщі («про дві Польщі» – про що говорив Анджей Котуля на семінарі!!!), щоб не піддатися спокусі таврувати всіх поляків.
      Звичайно, що цю подію “роздули” рос.медіа і зрозуміло, в якому “ключі”). Ось вам і приклад поширення неправдивої інформації в медіа і як виплітають між нами ворожнечу!)))

      • Oleksandr Shulga

        Здебільшого, журналістські семінари та тренінги, що проводяться в Україні за підтримки міжнародних донорів, слугують, так би мовити, внутрішньому вжитку. Херсон став для мене певним відкриттям у сенсі рівня й географії представництва, тематики обговорень. Сподіваюся, ця зустріч стане поштовхом для розширення горизонтальних зв`язків серед медійників на пострадянському просторі із залученням фахівців Східної Європи. Можливо, наступного разу, варто було б запросити і наших колег з країн Балтії, у котрих за плечима теж є радянський досвід. P.S. Шкодую лише, що ліміт часу не дозволив обговорити “білоруську” тему.

        • Oleksandr Lavrynovych

          Так, Олександре медійні зустрічі та тренінги відбуваються у межах міжнародних програм або є компонентом проектів медіаорганізацій, що є, на мою думку, позитивом, оскількі такі журналістські тусовки не є замовними від політ.партій та бізнесу. А часто це дає можливість формуватися новим незалежним медіаініціативам, що знову таки є великим плюсом. У свій час я пройшов гарт у прогармі IREX ProMedia, для мене участь у цій програмі була корисною!
          Так Херсон був обраний не випадково. Можна загуглити і зрозуміти, що видає про Херсонщину пропоганда.
          Звичайно ще будуть зустрічі і ми будемо оголошувати конкурси. Важливо не тільки запрошувати уноземних експертів, а надавати слово українським під час зустрічей у країнах ЄС. Також важливо, щоб журналісти на рівних брали участь у наших заходах, а не приїжджали на відпочинок.
          Відповідно до флормату транскордонних зустрічей медійників ми є завжди відкритими, якщо буде зацікавлення з боку колег із Литви чи іниших балтійських країн, то ми готові співпрацювати. Для нас важливим і цінним є досвід журналістської співпрації на Пограниччі, що є забобіжником пропогандистських впливів і маніпуляцій на інформаційному рівні.

  • Oleksandr Lavrynovych

    Анджей Котуля, польсько-німецький журналістський Клуб “”Під Стереотипами” (Щецін, Польща):
    https://www.youtube.com/watch?v=EDF-UtUdhec

  • Oleksandr Lavrynovych

    Анджей Котуля, польсько-німецький журналістських Клуб “”Під Стереотипами” (Щецін, Польща)
    https://www.youtube.com/watch?v=EDF-UtUdhec

  • Oleksandr Lavrynovych

    Івета Родоная, медіа організація “Атінаті” (Грузія)
    https://www.youtube.com/watch?v=Pbt_6Tm6CPA

  • Михаил Светлов

    Очень нужная встреча, как в плане понимания методов профессиональной деятельности в СМИ, так и в отношении обмена взглядами на социально-политические вопросы. Было очень интересно узнать об общественных изменениях за последние годы в Грузии, мы мало что знаем о журналистике в Беларуси и ещё меньше – в Молдове, интересно было поделиться информацией с нашими во многом единомышленниками из Польши. И, конечно, отдельное спасибо гостям из России: в частности, для себя я получил ценную информацию об объективности некоторых СМИ и социологических организаций, реальной позиции граждан РФ в отношении насущных политических вопросов, прежде всего, касающихся отношений с Украиной. Мы обменялись взглядами по путям противодействия кремлёвским пропагандистам, возможностям эффективной работы по контрпропаганде. Кроме того, хочу поблагодарить за брошюру на основе труда настоящего друга нашей страны, великого россиянина Бориса Немцова.

    Спасибо, “Меридиан”, спасибо, Саша! Собрав нас всех на эту встречу, ты сделал очень хорошее и правильное дело!

    Антон СЕРДЮК, Днепр

  • Юрій Патиківський

    Дуже цікава зустріч! Насамперед, з огляду на контент: прозвучало дуже
    багато цікавої інформації, якої раніше зовсім не знав. Для журналіста –
    просто знахідка!
    Хотів би відзначити змістовні розповіді наших
    грузинських та молдовських друзів, а особливо – Анджея Котулі із Щеціна,
    польсько-німецького прикордоння. Надзвичайно потужний зріз проблем: як
    економічних, так і культурно-соціальних, цікаві спостереження, його
    порівняння процесів у німецькій глибинці, польській урбаністиці із
    українськими реаліями. Деякі були ну дуже вже несподіваними! )
    Переконаний, що такі речі треба знати, розуміти – і писати! Бо у нас про це практично не пишуть.
    Тож
    цілком підтримую пропозиції колег із Кишинева і Щеціна про “фулл
    іммершн” – не лише споглядання, але й занурення у їхній досвід
    розв”язання проблем. Адже справді, міжнародні зустрічі варто проводити і
    на території партнерів.
    Дві теми бачу вже: Молдова і Придністров”я –
    як воно виглядає з Кишинева, але насамперед – Польща-Німеччина: скільки
    є “Німеччин” і як наші проблеми сприймаються у кожній із них. Бо
    “Польщ”, як ми вже запам”ятали, є дві: у першій на канторі пишуть
    “Гельдвехсель”, а у другій – “Обмєн дєнєг”…

    • Oleksandr Shulga

      Справді, Андрію, з Києва чи Херсона годі зрозуміти специфіку проблем “закордонного” прикордоння. Занурення й ще раз занурення)

  • Nikolai Sorokin

    Это была действительно очень интересная и безусловно полезная дискуссия! Огромное спасибо всем участникам и организатору – Центру “Меридиан” во главе с Александром Лавриновичем!

    • Oleksandr Shulga

      “Росіянин, кажете? Ну-ну…” (Россиянин, говорите? Ну-ну)

      Николай, и вам огромное спасибо за приезд!!!

  • Sergey Zhavoronkov

    Очень рад новым знакомствам и содержательному семинару. Большое спасибо организаторам за гостеприимство. Логистика, гостиница, отдых были весьма удачно организованы.

  • даниил кузнецов

    Спасибо за интересное мероприятие. Херсон – чудесный город, я был рад участвовать в семинаре и плавать по Днепру..)

  • Михаил Светлов

    Очень нужная встреча, как в плане понимания методов профессиональной деятельности в СМИ, так и в отношении обмена взглядами на социально-политические вопросы. Было очень интересно узнать об общественных изменениях за последние годы в Грузии, мы мало что знаем о журналистике в Беларуси и ещё меньше – в Молдове, интересно было поделиться информацией с нашими во многом единомышленниками из Польши. И, конечно, отдельное спасибо гостям из России: в частности, для себя я получил ценную информацию об объективности некоторых СМИ и социологических организаций, реальной позиции граждан РФ в отношении насущных политических вопросов, прежде всего, касающихся отношений с Украиной. Мы обменялись взглядами по путям противодействия кремлёвским пропагандистам, возможностям эффективной работы по контрпропаганде. Кроме того, хочу поблагодарить за брошюру на основе труда настоящего друга нашей страны, великого россиянина Бориса Немцова.

    Спасибо, Саша! Собрав нас всех на эту встречу, ты сделал очень хорошее и правильное дело!

    • Oleksandr Lavrynovych

      Антоне, протидіяти не контрпропогандою, а тільки правдою, тобто правдивої інформацією!)

  • Oleksandr Lavrynovych

    Большое спасибо всем участникам семинара в Херсоне! Рад, что нам удалось встретиться в Украине, в прекрасном городе Херсоне! Таврия – необычайной красоты край!

    Фактически мы запустили новый формат медийных встреч на трансграничном уровне. Наша страничка на “Громадськом портале” – очень живая, подвижная, постоянно видоизменяющая в сторону большего наполнения информацией, благодаря нам! Одновременно мы немножко протестировали сам портал (“ГП”), который очень ценим!)

    Комменты участников семинара и заинтересованых читателей являются наполняющей складовой нашей уже размещенной информации, которая не выглядит статичной, а также постоянно видоизменяется в силу запросов и актуальности (фото, видео, комментарии, etc.). Таким образом, нас интересно читать и находить для себя информацию. Мы реальны и открыты, наши идеи, методологыя понятны, а сотрудничество с нами реалистично.

    Наша страничка на “ГП” не закрывается, а дальше сушествует в виде форумных комментов и будет полезной для потенциальных участников наших мероприятий в будущем!)

  • Victor Koroli

    Спасибо организаторам за создание такой платформы. И спасибо всем за общение, открытость, обмен опытом и взглядами.