Польова робота на Донбасі

Центр громадянських свобод організував розмову з переможцем правозахисної премії за видатні здобутки у сфері захисту прав людини 2016 року Геннадієм ЩербакомГеннадій Щербак луганчанин, батько п’ятьох дітей, керівник організації “Мирний берег”. З початком війни на Донбасі через загрозу життю змушений був покинути свій рідний дім та бізнес.

Тривалий час на волонтерських засадах, збирав інформацію про катування, позасудові страти, зниклих безвісти тощо. Створив унікальну, безпрецедентну базу даних про порушення прав людини в умовах війни на Донбасі, яка нараховує більше 7000 тисяч справ.

ГО «Мирний берег» також збирає матеріали та формує картину ключових подій війни на сході, таких як «Ізваринський котел», «Іловайський котел», трагедія ІЛ-74, події 5 вересня 2014 року, події в Донецькому та Луганському аеропортах, «Дебальцевський котел» тощо. Наприклад, досліджуючи трагічні бої 5 вересня 2014 року в Луганській області, «Мирний берег» знайшов 175 учасників цих подій.

Здійснена робота Геннадія та його колег – неоціненний вклад у розслідування злочинів проти міжнародного гуманітарного права та утвердження правосуддя, зокрема, у міжнародних інстанціях, таких як Міжнародний кримінальний суд. 

Спікери:

  • Олександра Матвійчук – голова правління ГО «Центр громадянських свобод», авторка ряду доповідей про порушення прав людини під час Революції Гідності, а також під час окупації Криму та війни на Донбасі, що в т.ч. були направлені до Міжнародного кримінального суду
  • Євген Захаров – директор Харківської правозахисної групи
  • Володимир Яворський (Центр громадянських свобод)
  • Геннадій Щербак

???????????????????????????????

Модератор:

  • Ольга Сніцарчук – журналістка та ведуча 5-го каналу


Останні публікації цього розділу:

Як зберігати власну ресурсність та вибудовувати психологічну стійкість команди у час війни

Україна перебуває в ейфоричній фазі (за схемою Тимчасові фази катастрофи)

Іван Науменко: сталася толока в масштабах цілої країни

Олеся Островська-Люта: головним проектом всіх українських творців культури була демократія

Ігор Бураковський: відбудова України — це безпрецедентне історичне завдання

Ігор Козловський: росія не врахувала, що в нас суб'єктне громадянське суспільство